Pages

Sunday, November 10, 2013

Black & White

A new rag rug that I made with my daughter.

Kesäkuussa esittelin värikkään räsymaton, jonka tein Vaasa Opiston kurssilla. Koska kutominen tuntui heti minun lajiltani, ilmoittauduin syksyllä uudelle kurssille. Toukokuussa kudoin pallomahaisena ja tälläkin kertaa vauva on kulkenut mukana, mutta vatsan ulkopuolella.

Alunperin tarkoitukseni oli tehdä matot eteiseen ja meidän makkariimme. Yksi pidempi ja kaksi pientä, sängyn reunustoille. Pohdin myös riippumaton tai -keinun kutomista takapihallemme sekä isomman maton tekoa olohuoneeseen. Myös kuviot ja värit erilaisista pöytäliinoista alkoivat hiipiä mieleeni. Kuteita ostin jälleen Matto- ja kudemyymälä Pukkilasta Jurvasta. Olin raskausaikana tuudittautunut siihen uskoon, että saisin kudottua vaikka kuinka paljon, kun pienen pieni vauva nukkuisi tyytyväisenä vieressä. Ensimmäisen koliikkivauvamme jälkeen toinen poikamme oli itse tyytyväisyys, joka nukahti aina itsekseen siihen paikkaan, mihin hänet laskin, joten kuvittelin - koska kyllähän minä jo tämän osaan! - että kolmonen olisi samaa laatua. Mutta kurssin alussa viiden viikon ikäinen tytär onkin osoittautunut allergiseksi, vatsakipuiseksi, erittäin puklaavaksi ja ainoastaan äidin sylissä viihtyväksi tapaukseksi. 

Ensimmäisen loimen luomiseen ja etenkin sen kudontakuntoon saattamiseen meni kauan. Kurssi-illoista suurin osa meni imettämiseen ja vauvan hytkyttämiseen. Kaksi kuukautta myöhemmin ensimmäinen matto oli kuitenkin valmis.Mitä tulee maton väreihin, suunnittelin eteiseen ensin pelkkää mustaa mattoa. Seinät ovat keltaiset, kalusteet valkoiset, hattuhyllyn päällä on mustia lootia asusteita varten. Mitään mustavalkoista en ainakaan ajatellut tehdä, koska sehän olisi maailman tylsin ratkaisu! Lopulta päähäni pälkähti kuva raitamatosta enkä päässyt siitä enää eroon. En, vaikka kuinka yritin ja manasin mielessäni sitä blogimattoa, jonka kuva pomppaa aivan liian usein verkkokalvoilleni. Mutta meillä on muuten hyvin värikästä, joten tehdään nyt kerrankin poikkeus sääntöön.


Maton mitat ovat 95 cm x 250 cm ja paino 1,9 kg. Kude on pehmeää ja tuntuu ihanalta jalkojen alla.

Tyttären ensimmäisenä isänpäivänä levitimme maton lattialle. Tämä tulee aina olemaan se matto, jonka loimea niisin ja jota kudoin vauva kantoliinassa.


Makkarin matoista on luvassa kuvia joulukuussa. Muista suunnitelluista ehkä vuoden kuluttua?

2 comments:

  1. Mä haluasin kans kovasti paukuttamaan mattoja :) tuo matto on kyllä hieno, eikä tuu mulla ainakaan mieleen se mainitsemasi blogimatto :D

    ReplyDelete
  2. Joo onhan tämä ihan erilainen kuin se villainen. Meidän matto on tosi pehmeä räsymatto :)

    ReplyDelete